Ropa kvůli silnému dolaru zlevňuje, Brent je za méně než 57 USD

22.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 22. února (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají, jedním z důvodů je sílící dolar, ve kterém se obchody s ropou uskutečňují. Výraznější pokles ale částečně brzdí optimismus z plnění dohody o snížení těžby, kterou uzavřeli členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a někteří další světoví producenti.

Severomořská ropa Brent s dodáním v dubnu kolem 16:55 SEČ vykazovala pokles o 1,5 procenta na 55,83 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu odepisovala 1,4 procenta na 53,57 dolaru za barel.

Dolar dnes na devizových trzích posiluje k euru i koši předních světových měn. K euru se dostal nejvýše za šest týdnů, hlavně kvůli nervozitě kolem prezidentských voleb ve Francii a kvůli rozdílným úrokových sazbám v USA a v eurozóně.

Členové OPEC se koncem listopadu dohodli, že od 1. ledna sníží těžbu celkem o 1,2 milionu barelů denně, aby omezili nadbytečné dodávky na trh a podpořili ceny. K dohodě se připojily i některé další významné těžařské země v čele s Ruskem, které by měly produkci omezit o dalších 558.000 barelů denně.

V lednu již země plnily slíbené snížení těžby z 90 procent. Analytici i zástupci OPEC věří, že nižší těžba povede k poklesu zásob, což zvýší ceny.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 55,83 56,66 New York - Nymex WTI duben 53,57 54,33

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK