Autobusoví odboráři v Ústeckém kraji projednají termín stávky

22.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 22. února (ČTK) - Odboráři v autobusové dopravě se do pátku rozhodnou, zda posunou termín stávky řidičů, která je zatím v Ústeckém kraji ohlášena na 8. března. ČTK to dnes řekl za odboráře společnosti BusLine Jiří Kuchynka. Dopravní odbory daly kvůli mzdám řidičů autobusů vládě, krajům a zaměstnavatelům ultimátum do 15. března, poté jsou připraveny vyhlásit stávku.

\"Musíme se sejít a poradit se. Nechceme dělat unáhlená rozhodnutí,\" řekl Kuchynka. Odboráři na severu Čech podle něj uvítali dnešní vyjádření Odborového svazu dopravy (OSD). \"Jsme rádi, že se dalo ultimátum vládě, zaměstnavatelům a krajům. Na druhou stranu nechceme dráždit lidi okolo čekáním,\" uvedl Kuchynka.

Od začátku letošního roku vláda svým nařízením zvýšila minimální mzdy pro řidiče ze 71,60 Kč na hodinu na 98,10 Kč. Dopravci v Ústeckém kraji šoférům sice přidali, ale nikoli podle očekávání odborářů. Platy se zvýšily v řádu stokorun a ne tisícikorun.

Ústecký kraj má se čtyřmi dopravci dlouhodobé smlouvy. Zástupci firem by se nyní měli vyjádřit k návrhu dodatků ke smlouvám, na jejichž základě by samospráva přidala dopravcům zhruba 85 milionů korun.

fir dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK