Lagardeová chce po Řecku další reformy, po věřitelích čas

22.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 22. února (zpravodaj ČTK) - Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová po dnešním setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Berlíně ocenila pokroky Řecka ve finanční krizi a jeho ochotu k reformám. Dalších změn ale podle ní bude potřeba celá řada. Účast MMF na další půjčce Aténám v rozhovoru s veřejnoprávní televizí ARD jasně nepotvrdila. Věc však vidí nadějněji.

\"To první, co chceme vidět, jsou reformy, protože čím více reforem, čím lepší hospodářská situace, tím méně bude potřeba restrukturalizovat dluhy,\" řekla mimo jiné Lagardeová. Nutná je podle ní zejména reforma daňového a penzijního systému.

Odpuštění části dluhů Řecku zatím podle Lagardeové není třeba, věřitelé by podle ní ale měli prodloužit dobu splácení půjček a omezit úroky.

Právě o Řecku dnes Lagardeová jednala s německou kancléřkou. Hluboce zadlužená země musí v létě uhradit další vysoké splátky úvěru. Aby mohla dostát svým závazkům, bude potřebovat další půjčku.

Výměnou za rozsáhlé reformy, na jejichž přípravu přijedou brzy do Atén dohlédnout experti věřitelských institucí, může země do roku 2018 získat až 86 miliard eur (přes 2,3 bilionu Kč). MMF ale se svou účastí na dalších půjčkách Řecku zatím váhá. Podle pozorovatelů je ale pravděpodobnější, že se na nich podílet bude.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK