Úrokové sazby v USA by mohly růst rychleji, naznačuje zpráva Fedu

22.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 22. února (ČTK) - Úrokové sazby ve Spojených státech by se mohly zvyšovat rychleji, než se dosud předpokládalo. Naznačuje to zápis z posledních zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed). Mnoho členů výboru se domnívá, že úroky by bylo vhodné brzy zvýšit v případě, že ekonomika zůstane silná a údaje o inflaci a zaměstnanosti budou v souladu s očekáváním.

Poslední zasedání měnového výboru Fedu bylo dvoudenní a konalo se 31. ledna a 1. února. Představitelé Fedu vyjádřili rostoucí obavy z toho, co by se mohlo stát s inflací, pokud ekonomika poroste rychleji, než činily dosavadní předpoklady.

\"Mnoho účastníků vyjádřilo názor, že by mohlo být vhodné znovu zvýšit sazby na federální fondy velmi brzy, pokud příchozí informace o trhu práce a inflaci budou v souladu se současným očekáváním nebo lepší, než jsou nynější očekávání,\" uvádí se v zápisu.

Ekonomové předpokládají, že Fed zvýší sazby nejdříve v červnu. Šéfka Fedu Janet Yellenová ale minulý týden uvedla, že přílišné otálení s dalším zvýšením úroků by nebylo moudré. Nejnovější zápis z jednání měnového výboru Fedu tak zvyšuje pravděpodobnost, že by se úroky mohly zvýšit už v březnu.

Fed přikročil k prvnímu zvýšení základní úrokové sazby za téměř deset let v prosinci 2015. Před tímto krokem banka svou základní sazbu v rámci snahy o podporu hospodářského růstu držela po dobu sedmi let na rekordním minimu 0,0 až 0,25 procenta. K dalšímu zvýšení přistoupil Fed až po roce, tedy loni v prosinci, kdy také naznačil, že by letos mohl zvýšit úroky až třikrát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK