Francouzská automobilka PSA Group loni zdvojnásobila zisk

23.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 23. února (ČTK) - Francouzská automobilka PSA Group za loňský rok téměř zdvojnásobila čistý zisk a oznámila, že poprvé po šesti letech vyplatí akcionářům dividendu. Výrobce vozů Peugeot a Citroen v dnešním sdělení rovněž zvýšil střednědobý cíl ziskovosti.

Čistý zisk automobilky se zvýšil o 92 procent na 1,73 miliardy eur (46,7 miliardy Kč), zejména díky prodeji modelů s vyšší výbavou a za pomoci nižších nákladů. PSA loni díky tomu zvýšila provozní marži na rekordních šest procent z pěti procent v roce 2015.

PSA předpokládá, že v období 2016-2018 dosáhne průměrné ziskovosti 4,5 procenta.

PSA má nyní k dispozici sumu 6,8 miliardy eur, kterou hodlá využít jak na investice, tak na výplatu dividend. Roční dividenda na akcii by měla činit 0,48 eura.

Společnost nyní jedná s americkou automobilkou General Motors o koupi německé automobilky Opel, jednání však odmítla komentovat.

PSA loni zvýšila odbyt o šest procent na 3,15 milionu vozů a vykázala nejsilnější růst prodeje od roku 2010. V České republice firma provozuje společně s japonskou společností Toyota kolínskou automobilku TPCA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK