Od loňského podpisu nenastal ve spolupráci ČEZ s Číňany posun

23.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. února (ČTK) - Od loňského podpisu mezi energetickou společností ČEZ a čínskou skupinou Pinggao zatím nenastal výraznější posun ve spolupráci mezi oběma firmami. V rozhovoru s ČTK to řekl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Smlouva byla podepsána loni v březnu při příležitosti návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku.

ČEZ tehdy uvedl, že chce přes společnost Škoda Praha, kterou stoprocentně vlastní, rozvíjet se skupinou Pinggao ve střední a východní Evropě, na Ukrajině, v Mongolsku a Číně projekty čistých technologií, výstavby elektrických sítí a elektráren, zejména fotovoltaických a větrných. Celkový objem investic se má pohybovat v řádu desítek miliard korun.

\"Zatím se nic z toho nenaplnilo. Je to tak, že Pinggao je jedna z čínských státních firem, která chtěla investovat v Evropské unii, ale je to s nimi složitější a delší debata. Jejich rychlost není tak velká jako naše. Pro ně během roku něco domluvit není úplně jednoduché,\" řekl ČTK Beneš.

Pinggao Group Co., Ltd se řadí mezi deset největších elektroenergetických společností v Číně. Věnuje se výzkumu, vývoji a výrobě různých vysokonapěťových spínačů vedení i dalšího souvisejícího zařízení, včetně jejich instalace a údržby.

Škoda Praha je největším českým dodavatelem energetických celků a jejich technologických částí, schopným dodat energetické dílo od projektové dokumentace přes realizaci a montáž až po uvedení do provozu a zajištění záručního a pozáručního servisu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK