Zisk Bundesbanky loni kvůli nákupům dluhopisů prudce klesl

23.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 23. února (ČTK) - Německá centrální banka loni měla nejnižší zisk za posledních 12 let. Deutsche Bundesbank dnes uvedla, že musela odložit více rezerv proti případným ztrátám z nákupů dluhopisů, které uskutečňuje jako součást Evropské centrální banky (ECB) v rámci jejího stimulačního programu.

Čistý zisk banky loni klesl na 399 milionů eur (10,8 miliardy Kč), nejméně od roku 2004. V roce 2015 banka vykázala zisk 3,2 miliardy eur, uvedla agentura Reuters.

Šéf centrální banky Jens Weidmann, který patří ke kritikům krajně uvolněné měnové politiky ECB, k dnešní zprávě uvedl, že ECB by měla jednat o ukončení dalšího uvolňování. Na lednovém zasedání činitelé ECB dali podle nedávno zveřejněného zápisu z jednání najevo, že zatím nemají chuť omezovat stimulační opatření.

ECB v prosinci oznámila, že prodlouží program nákupů dluhopisů minimálně o devět měsíců, tedy do konce letošního roku. Současně rozhodla, že od dubna sníží měsíční objem těchto nákupů na 60 miliard eur (1,6 bilionu Kč) z dosavadních 80 miliard.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK