ČEZ bude opět žalovat Škodu JS, pro Škodu Praha hledá partnera

23.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. února (ČTK) - Energetická společnost ČEZ bude žalovat firmu Škoda JS o další peníze v souvislosti s chybnými kontrolami potrubí v Jaderné elektrárně Dukovany. V rozhovoru s ČTK to řekl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Už loni podal ČEZ na Škodu JS žalobu o náhradu škody 611 milionů Kč. Nově požadovaná výše podle něj bude velmi podobná té loňské. Plzeňská Škoda JS dlouhodobě tvrdí, že odpovědnost za škody necítí.

Podání souvisí s předloňským zjištěním v Dukovanech, kdy byly při prověrce dokumentace nalezeny nekvalitní rentgenové snímky svarů. Podle dřívějšího odhadu energetického poradce J&T Banky Michala Šnobra mohou celkové dopady odstávek tuzemských jaderných elektráren mezi roky 2015 až 2017 činit až deset miliard korun. \"Číslo pana Šnobra je řádově správné,\" potvrdil Beneš. Dukovany loni dodaly do sítě necelých 12 terawatthodin elektřiny, nejméně od roku 1988.

Beneš připomněl, že neméně významnou část produkce elektřiny ČEZ tvoří výroba z uhlí. Postavit v ČR novou uhelnou elektrárnu už však podle něj není v současnosti ekonomicky výhodné. Jako důvod uvedl velkoobchodní ceny elektřiny a environmentální tlak ze strany Evropské unie. To, že by se situace změnila, označil za velmi nepravděpodobné. Uhelné elektrárny ČEZ lze podle něj rozdělit na dvě skupiny. První skupinu tvoří nové nebo modernizované hnědouhelné elektrárny, u kterých se počítá s dlouhodobým provozem. Jde například o Tušimice, Prunéřov a Ledvice. Druhou skupinu pak tvoří elektrárny s kratší životností, se kterými ČEZ dlouhodobě nepočítá. Do této kategorie patří mimo jiné i černouhelná elektrárna Dětmarovice, která využívá primárně uhlí z černouhelné společnosti OKD, která je v insolvenci. Beneš připustil, že elektrárna už nebude fungovat déle než deset let.

Ředitel ČEZ dále uvedl, že společnost řeší, zda nenajít strategického partnera společnosti Škoda Praha, kterou stoprocentně vlastní. Nový partner by podle něj mohl firmu dostat na rozvojové trhy. Možností je jak to, že by firma zůstala pod ČEZ, tak to, že bude kompletně prodána, případně že v ní koupí investor pouze určitý podíl, dodal.

Právě přes Škodu Praha má ČEZ s čínskou skupinou Pinggao rozvíjet v části Evropy a Asie projekty čistých technologií, výstavby elektrických sítí a elektráren, zejména fotovoltaických a větrných. Celkový objem investic se má pohybovat v řádu desítek miliard korun. Dohoda byla podepsána při loňské návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku. Beneš však uvedl, že od podpisu dohody zatím nenastal výraznější posun ve spolupráci mezi oběma firmami.

Beneš se vyjádřil také k tématu dividendy za loňský rok a prodeji bytů na pražském sídlišti Písnice, kde ČEZ letos prodal více než 700 bytů firmě Kennial slovenského podnikatele Pavola Krúpy za asi 1,3 miliardy korun. Nájemníci přitom s prodejem nesouhlasí. Navrhovanou dividendu podle něj představenstvo společnosti ohlásí nejpozději v dubnu, její možnou výši komentovat nechtěl. Písnici označil za ukončený příběh.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK