Dolar dnes na trhu oslabuje kvůli pomalým reformám a Fedu

23.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. února (ČTK) - Americký dolar dnes na devizovém trhu oslabuje kvůli pomalému pokroku reformy daní a veřejných výdajů ve Spojených státech. Na náladu trhu má také stále vliv středeční zveřejnění zápisu z posledního zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed). Nervozita z politického vývoje na obou stranách Atlantiku pak pomáhá japonskému jenu, který je považován za bezpečnou investici v době nejistot.

Kolem 17:20 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,3 procenta na 1,0586 USD a k jenu naopak kleslo o 0,3 procenta na 119,25 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,6 procenta na 112,67 JPY. Dolarový index, který měří výkon ke koši šesti předních světových měn, se snížil o 0,4 procenta na 100,98 bodu.

Japonskému jenu k růstu vůči euru pomáhá nervozita z výsledku prezidentských voleb ve Francii. Silné postavení zde má zatím kandidátka krajní pravice Marine Le Penová, která zaujímá negativní postoj k členství v EU.

Středeční zápis ze zasedání Fedu ukázal, že členové považovali za méně naléhavou potřebu zvýšit úroky sazby. \"Lidé čekali o něco více jestřábí zápis,\" komentoval podle agentury Reuters vývoj na trhu makléř TJM Brokerage Ricard Scalone.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK