Rusko prohrálo odvolání u WTO ve sporu s EU o vepřové

23.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 23. února (ČTK) - Odvolací orgán Světové obchodní organizace (WTO) zamítl odvolání Ruska ve sporu s Evropskou unií ohledně zákazu dovozu prasat a vepřového. WTO v srpnu 2016 rozhodla, že Rusko nesplnilo mezinárodní normy, když v roce 2014 zakázalo dovoz prasat a vepřového z EU, a porušilo tak pravidla organizace. Rozhodnutí odvolacího orgánu znamená, že Rusko by mělo uvést vše do souladu s pravidly WTO. Pokud EU nebude přesvědčena, že se tak stalo, může v rámci kompenzace požádat o zavedení sankcí vůči Rusku. To však může trvat roky, upozornila agentura Reuters.

Rusko zavedlo zákaz na počátku roku 2014 poté, co se objevilo několik případů afrického moru prasat v některých oblastech EU. Odvolávalo se přitom na sanitární a fytosanitární opatření povolená podle pravidel WTO.

\"Dnešní rozhodnutí potvrzuje, že opatření přijatá Ruskem vůči EU měla málo co společného se skutečnými hygienickými nebo zdravotními riziky. Produkty EU z oblastí bez onemocnění jsou bezpečné,\" uvedla ve svém prohlášení Evropská komise. Zopakovala rovněž dřívější tvrzení, že omezení obchodu s vepřovým masem je politicky motivovaným embargem, které Rusko v srpnu 2014 zavedlo jako odvetu za sankce uvalené na Moskvu kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.

V roce 2013 činila hodnota exportu vepřového z EU do Ruska kolem 1,4 miliardy eur (38 miliard Kč). Rusko se tak v té době na celkovém vývozu vepřového z EU podílelo zhruba jednou čtvrtinou.

O zákazu dovozu vepřového začátkem roku 2014 rozhodla ruská veterinární a fytosanitární služba Rosselchoznadzor.

Rusko se stalo členem WTO v srpnu 2012. O členství usilovalo zhruba 19 let a bylo největší ekonomikou a jediným členem skupiny G20, který do té doby stál mimo tuto organizaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK