BASF ve čtvrtletí více než zdvojnásobil zisk na 689 milionů eur

24.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 24. února (ČTK) - Německá společnost BASF ve čtvrtém čtvrtletí více než zdvojnásobila čistý zisk na 689 milionů eur (18,6 miliardy Kč). Přispěl k tomu růst v divizi chemikálií, vyšší ceny v petrochemické divizi a absence mimořádných položek, které firma zaúčtovala o rok dříve. Vyplývá to z dnešního sdělení firmy. BASF je podle objemu tržeb největší chemickou skupinou na světě, ve čtvrtém čtvrtletí 2015 jeho srovnatelný čistý zisk činil 339 milionů eur.

Výsledek je lepší, než čekali analytici. Ti jej v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali na 624 milionů eur. Předloni firma zúčtovala mimořádné položky 600 milionů eur v souvislosti s odpisy v divizi ropy a plynu. Firma vyrábí mimo jiné katalyzátory, izolační pěny, vitaminy a plasty.

Tržby se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšily o sedm procent na 14,85 miliardy eur (401,3 miliardy Kč). Zisk před zdaněním a úroky a bez mimořádných položek vzrostl o 15 procent na 1,18 miliardy eur.

Letos firma očekává růst tržeb nejméně o šest procent z loňských 57,55 miliardy eur. Zisk před úroky a zdaněním (EBIT) se má bez vlivu mimořádných položek podle současných předpokladů zvýšit o jedno až deset procent z loňských 6,31 miliardy eur. Za celý loňský rok se EBIT upravený o mimořádné položky o šest procent snížil, uvedla agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK