Hodnota kybernetické měny bitcoin vystoupila na nový rekord

24.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. února (ČTK) - Hodnota kybernetické měny bitcoin se dnes zvýšila o 4,7 procenta a vystoupila na nový rekord 1218,85 dolaru. Přiblížila se tak ceně zlata, které se obchodovalo kolem 1250 dolarů za unci. Informuje o tom agentura Bloomberg. Naposledy se cena bitcoinu přiblížila ceně zlata v listopadu 2013, upozornil server listu Financial Times.

Bitcoin začátkem tohoto měsíce oslaboval, čímž reagoval na kroky čínské centrální banky, která obeslala devět bitcoinových burz a nařídila jim, aby se držely příslušných předpisů ohledně zastavení výběrů. Bitcoin je v Číně pod kontrolou kvůli obavám, že jej mohou používat ti, kdo chtějí své peníze skrývat.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Je navržena tak, aby ho nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Vytváří ho síť počítačů se specializovaným softwarem, naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Počet mincí v oběhu bude konečný, celkem jich má být vytvořeno 21 milionů.

Kurz bitcoinu je ve srovnání s oficiálními měnami velmi rozkolísaný a snadno podléhá spekulacím. Na rozdíl od běžných měn za sebou nemá žádnou reálnou oporu v podobě ekonomiky, na jejíž výkon by byl navázán. Nejvýraznější denní výkyvy bitcoinu se loni pohybovaly kolem deseti procent. Kolísavost bitcoinu ale byla výrazně slabší než v roce 2013, kdy denní výkyvy dosahovaly až 40 procent.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK