Na rekonstrukce krajských silnic má MMR 10 miliard Kč

24.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. února (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj má na rekonstrukci a stavbu vybraných úseků krajských silnic druhých a třetích tříd 10,4 miliardy korun z evropských fondů a 611 milionů korun ze státního rozpočtu. O podporu ve výzvě vyhlášené v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) mohou kraje a jejich organizace žádat od 20. března. ČTK to dnes sdělilo tiskové oddělení ministerstva.

\"Nová výzva umožní podpořit časově náročné projekty novostaveb, především obchvatů měst a obcí na dopravně zatížených silnicích druhé třídy,\" uvedla k nové výzvě ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. \"Bude pokračovat podpora rekonstrukcí a modernizací zvyšujících bezpečnost dopravy a kapacitu provozu na krajských silnicích,\" dodala.

Podpora je určena pro kraje a organizace zřizované nebo zakládané kraji. Maximální výše výdajů na jeden projekt není omezena, minimální je pět milionů Kč. Nejzazší termín dokončení projektů je 30. června 2023.

Loni kraje na opravy silnic dostaly od státu tři miliardy korun, v roce 2015 to bylo 4,4 miliardy. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v minulosti uvedl, že letos by měl stát krajům poskytnout stejně jako loni, tedy tři miliardy. Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) původně avizoval, že stát dá krajům dvě miliardy. Kraje ale uvedly, že budou chtít, aby letošní částka byla minimálně stejná jako loni.

Nyní se hovoří o čtyřech miliardách korun, které by šly na opravy silnic druhých a třetích tříd pro kraje z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury a vládní rezervy. Ministři nejsou ohledně poskytnutí peněz ale jednotní a věcí se budou zabývat v pondělí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK