Poličské strojírny předloni měly zbrojní podnikání 100 mil. Kč

24.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Polička (Svitavsko) 24. února (ČTK) - Tržby ze zbrojařského podnikání Poličských strojíren, kde ve čtvrtek vybouchla trhavina TNT a zranila 19 lidí, tvořily v roce 2015 necelých 30 procent z celkového obratu. Firma předloni utržila kolem 350 milionů korun, z toho necelých 100 milionů korun připadlo na vojenskou a civilní munici. Vyplývá to z výroční zprávy podniku.

Předloni podnik zaměstnával kolem 300 lidí. Z větší části se společnost zabývala výrobou dveřních systémů pro autobusy, měřicí a čerpací techniky nebo strojírenských dílů. Nadále byl tradičním výrobcem střeliva a prováděl delaboraci munice.

Od roku 2015 se Poličské strojírny staly součástí holdingu STV Invest. Zároveň v únoru loňského roku převedly zbrojní výrobu do společnosti STV Group, která má obdobné výrobní portfolio a patří rovněž koncernu. V areálu Bořiny, místní části Poličky, se nadále nakládá s munici, od loňska však pod hlavičkou STV Group.

Tradice podnikání spadá v Poličce do roku 1920, První vojenská muniční továrna se orientovala především na ruční granáty a dělostřelecké střelivo. Pobočným závodem Adamovských strojíren Adamov se podnik stal v roce 1958. Od května 1992 jsou strojírny akciovou společností.

Havárie v areálu strojíren se staly již v minulosti, v roce 2007 tam vybuchl při likvidaci armádní munice granát a v roce 2015 explodovalo v hale 320 tun střelného prachu. Výbuchy a požár se odehrály i ve firmě STV Group, v roce 2007 to bylo v areálu bývalých armádních skladů v Novém Městě pod Smrkem - Hajništi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK