Německé stavebnictví na nejvyšší úrovni za 20 let

24.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 24. února (ČTK) - Německé stavebnictví loni vykázalo nejvyšší příjmy od roku 2000, objem zakázek pak byl nejvyšší od roku 1996. Vyplývá to z dnešních údajů spolkového statistického úřadu. Příjmy firem s minimálně 20 zaměstnanci vzrostly o 7,4 procenta na téměř 72 miliard eur (1,9 bilionu Kč) a zaznamenaly tak vzestup šestý rok za sebou.

Odbyt se podle odborníků letos zvýší o pět procent a bude nejvyšší od roku 1995. Ke stavebnímu boomu, který v posledních letech zažívá zejména bytová výstavba, přispěly nízké úrokové sazby, příznivá situace na trhu práce a absence jiných lukrativních investic.

Stavební společnosti získaly v loňském roce zakázky za 67,8 miliardy eur. To znamená nominální nárůst oproti předloňskému roku o 14,6 procenta a nejvyšší úroveň za 20 let.

Z údajů statistického úřadu vyplývá, že příznivá situace ve stavebnictví přispěla k citelnému zrychlení tempa růstu německé ekonomiky. Ta ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla o 0,4 procenta proti předchozím třem měsícům, kdy růst činil 0,1 procenta.

Německá centrální banka očekává, že díky solidní aktivitě v průmyslu i stavebnictví zůstane Německo hospodářsky silné i v následujících měsících.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK