Šéf PSA ujistil, že převzetí Vauxhallu neohrozí britské továrny

24.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. února (ČTK) - Šéf francouzské automobilky PSA Group Carlos Tavares dnes ujistil Londýn, že případné převzetí evropské divize americké skupiny General Motors (GM) nebude znamenat ohrožení britských továren značky Vauxhall a zaměstnanosti v nich. PSA výrobu nehodlá utlumovat, ale naopak rozšiřovat, řekl dnes britský ministr pro podnikání a energetiku Greg Clark po setkání s Tavaresem. Šéf PSA předtím telefonicky mluvil i s britskou premiérkou Theresou Mayovou.

\"Mluvili jsme o tom, že přístupem PSA je zvyšovat podíl na trhu a produkci, nikoli uzavírat továrny. Byli jsme ujištěni, že závazky vůči těmto (dvěma britským) továrnám budou dodrženy,\" citovala Clarka agentura Reuters.

V souvislosti s plánem PSA na převzetí značek Opel a Vauxhall se v Německu a zejména v Británii objevily obavy z uzavírání továren a rušení pracovních míst. Podle některých analytiků bude muset PSA v případě převzetí přikročit k rozsáhlému rušení pracovních míst, aby obnovila ziskovost aktivit, které nyní patří do evropské divize GM.

Tavares se sešel rovněž se zástupci britského odborového svazu Unite. \"Mluvil o tom, že tady není proto, aby uzavíral továrny, že to není v jeho přirozenosti,\" řekl po setkání odborový předák Len McCluskey. Podle něj ale nadále zůstávají problémy, o nichž je nutné diskutovat, zejména otázka firemních penzí. PSA tento týden uvedla, že v případě převzetí bude respektovat dosavadní dohody s odbory.

Tavares na počátku týdne ujistil o dodržení závazků Opelu vůči německým zaměstnancům německou kancléřku Angelu Merkelovou. O dopadech možného převzetí jednal se zástupci závodní rady Opelu a vlivného německého odborového svazu IG Metall.

GM v Evropě zaměstnává kolem 38.000 lidí, z toho zhruba polovinu v Německu. V Británii má GM asi 4500 zaměstnanců, továrny provozuje rovněž v Rakousku, Maďarsku, Polsku a ve Španělsku.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK