Ceny ropy mírně oslabily, za týden zůstaly beze změny

24.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 24. února (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích v závěru týdne mírně klesají a zůstávají v úzkém rozpětí. Trh oslabil pokračující nárůst ropných zásob na americkém trhu, přestože řada světových producentů omezuje těžbu.

Severomořská ropa Brent kolem 17:00 SEČ oslabila o 0,9 procenta na 56,10 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu ztrácela 0,6 procenta a prodávala se za 54,10 dolaru za barel. Za celý týden zůstaly ceny ropy téměř beze změn.

Zásoby ropy v USA minulý týden podle oficiálních čtvrtečních údajů stouply sedmý týden po sobě, i když nárůst byl podstatně mírnější, než se čekalo. Pokračující růst zásob na největším světovém trhu se přitom děje v době, kdy země kartelu OPEC a některé další svou produkci snižují, američtí těžaři ji ale naopak zvyšují.

Členové OPEC a další producenti se dohodli, že od 1. ledna sníží těžbu celkem o zhruba 1,8 milionu barelů denně, aby omezili nadbytečné dodávky na trh a podpořili ceny. Nyní signatáři plní slíbené snížení těžby takřka z 90 procent a míra plnění dohody by se mohla ještě zvýšit díky nedávným slibům Iráku a Spojených arabských emirátů, které zatím v plnění dohody zaostávaly, řekli analytici agentuře Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 56,10 56,58 New York - Nymex WTI duben 54,10 54,45

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK