Kurs dolaru klesá kvůli vyjádření Fedu a ministra financí USA

24.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. února (ČTK) - Americký dolar tento týden klesal a dnes se vůči jenu ocitl na dvoutýdenním minimu. Ochabovala totiž euforie po zvolení nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, protože jeho nová obchodní a daňová politika zatím nenabrala zřetelnější kontury. Naopak dařit se začalo euru, podle průzkumů by totiž jarní francouzské prezidentské volby mohl vyhrát proevropský kandidát Emmanuel Macron.

Kolem 18:00 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,1 procenta na 1,0590 USD. Dolar vůči jenu oslabil o 0,4 procenta na 112,19 JPY a během dne se snížil až na 112,06 JPY, minimum od 9. února. Dolarový index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti předních světových měn, se snížil o 0,2 procenta na 100,86 bodu, když se předtím dostal i na týdenní minimum 100,66.

Americké měně nepomohlo čtvrteční vyjádření amerického ministra financí Stevena Mnuchina, který řekl, že plán daňové reformy ještě čeká hodně práce. Investoři si od daňové reformy slibují růst inflace a úroků. Na náladu trhu má také stále vliv středeční zveřejnění zápisu z posledního zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed), které tlumí očekávání, že americká centrální banka příští měsíc zvýší úroky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK