Hrubý zisk Čepra loni klesl na 1,09 miliardy, klesly i tržby

27.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. února (ČTK) - Hrubý zisk státního distributora paliv Čepro se loni snížil z 1,2 miliardy v roce 2015 na 1,090 miliardy korun. Jde o druhý nejvyšší zisk v historii firmy. Důvodem mírného poklesu zisku je růst cen paliv na trhu a snížená spotřeba paliv. Tržby loni meziročně klesly na 46,66 miliardy Kč, uvedla firma. Hospodaření loni významně ovlivnila havarijní odstávka rafinérských kapacit napojených na rozvody Čepra. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí firmy Lenka Svobodová.

Pro společnost bylo loni klíčové zabezpečit stabilní dodávky pohonných hmot na český trh. Firma svůj postup koordinovala s hlavními výrobci motorových paliv a po většinu roku masivně dovážela pohonné hmoty ze zahraničí. \"Naši lidé bez navýšení kapacit zvládli odbavit pětkrát více vlaků než v běžném období,\" uvedl předseda představenstva Čepra Jan Duspěva.

Jediným akcionářem Čepra je ministerstvo financí. Společnost provozuje v tuzemsku 1135 kilometrů produktovodů. K dispozici má 650 skladovacích nádrží, jejichž kapacita je 1,76 milionu metrů krychlových. Provozuje také síť 194 čerpacích stanic EuroOil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK