Ohnisko ptačí chřipky veterináři potvrdili i v Karlovarském kraji

27.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. února (ČTK) - Veterináři na konci minulého týdne potvrdili ohnisko ptačí chřipky nově i v Karlovarském kraji. Ohniska jsou tak již ve všech krajích kromě Kraje Vysočina, Zlínského kraje a hlavního města Prahy. V Karlových varech šlo o obec Božičany, kde chovatel nahlásil úhyn 12 kusů drůbeže. Následné testy potvrdily nákazu chřipkou subtypu H5N8. Během víkendu bylo zbývajících 15 kusů kachen a slepic utraceno, uvedli dnes veterináři na svém webu. V Česku je tak 35 ohnisek choroby.

Kvůli nemoci bylo zatím v ČR utraceno přes 58.000 kusů drůbeže. Chovatelé zažádali stát o kompenzace za 12 milionu korun, stát jim už podle dřívějšího vyjádření ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) 2,5 milionu korun vyplatil.

Ptačí chřipka se v Česku letos objevila po deseti letech, zasáhla i řadu dalších evropských zemí. Kvůli nákaze bylo nutné utratit v Evropě miliony kusů drůbeže včetně velkých komerčních chovů. Ptáci mají téměř výlučně virus H5N8, u kterého se dosud neprokázal přenos na člověka. Na nemoc uhynula v liberecké zoo také samice vzácného pelikána skvrnozobého.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK