Akcie v USA před Trumpovým projevem vzrostly, dolar oslabil

27.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. února (ČTK) - Akcie ve Spojených státech na počátku nového týdne mírně posílily. Index Dow Jones již 12. seanci za sebou uzavřel na novém rekordu, což je nejdelší rekordní růst indexu od roku 1987. Investoři čekají na úterní vystoupení amerického prezidenta Donalda Trumpa v Kongresu.

Index Dow Jones stoupl o 15,68 bodu, tedy 0,08 procenta, na 20.837,44 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 posílil o 2,39 bodu, čili 0,10 procenta, na 2369,73 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 16,59 bodu, neboli 0,28 procenta, na 5861,90 bodu.

Trumpův projev v Kongresu budou investoři pozorně sledovat, protože se očekává, že šéf Bílého domu by mohl poskytnout informace o svých plánech na podporu hospodářského růstu, včetně možných podrobností o velkých infrastrukturních projektech a daňové reformě. Trump před několika týdny slíbil \"fenomenální\" oznámení o daních, což podpořilo povolební oživení akciového trhu a pomohlo americkým akciím k růstu na nové rekordy. Kvůli nedostatku detailů o plánu však roste mezi investory nervozita a pohyby trhů jsou pouze mírné.

Dnes posílilo šest z 11 dílčích indexů, které jsou součástí S&P 500. Index energetických firem rostl díky vyšším cenám ropy. Nejvíce ztráceli výrobci spotřebního zboží a poskytovatelé komunálních a telekomunikačních služeb, tedy sektory, které naopak minulý týden zažily nejvyšší růst. Oslabily také akcie výrobce elektrických aut Tesla kvůli horšímu hodnocení akcií firmy od společnosti Goldman Sachs. Posilovaly akcie zbrojovek díky oznámení Trumpa, že bude chtít ve svém prvním návrhu rozpočtu zvýšit výdaje Pentagonu, napsala agentura Reuters.

Dolar mírně oslabil vůči koši šesti předních světových měn. Americkou měnu čeká rušný týden, kromě úterního projevu Trumpa také několik komentářů představitelů centrální banky USA (Fed). Euro těží z nejnovějších předvolebních výzkumů ve Francii, podle kterých krajně pravicová kandidátka Marine Le Penová v boji o prezidentský post ztrácí.

V závěru obchodování euro vůči dolaru posílilo o 0,33 procenta na 1,0592 USD a k jenu stouplo o 0,85 procenta na 119,39 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,52 procenta na 112,72 JPY. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, oslabil o 0,12 procenta na 101,14 bodu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK