České spořitelně loni stoupl zisk o více než osm procent

28.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. února (ČTK) - České spořitelně (ČS) loni vzrostl čistý zisk meziročně o 8,1 procenta na 15,5 miliardy korun. Kromě růstu úvěrů se na výsledku podílel jednorázový příjem z prodeje podílu ve společnosti VISA Europe. O hospodářských výsledcích dnes spořitelna informovala na svých stránkách. ČS je největší tuzemská banka podle počtu klientů. Akcie mateřské společnosti Erste Group se obchodují na pražské burze.

Provozní zisk spořitelny loni klesl o 5,1 procenta na 20,08 miliardy korun. Příčinou byl zejména propad výnosu z poplatků a provizí. Čistý úrokový výnos loni skončil 1,4 procenta pod úrovní roku 2015.

Spořitelna loni těžila z příznivého ekonomického prostředí, které se odrazilo v silném růstu úvěrů, a z pokračujícího zlepšování úvěrové kvality. Hrubý objem klientských úvěrů loni spořitelně vzrostl o osm procent. Rostl zájem klientů o spotřebitelské úvěry i hotovostní úvěry. \"Nově poskytnuté hypotéky fyzickým osobám v roce 2016 meziročně vzrostly o 16 procent a překročily 57 miliard korun, což je historicky nejvyšší roční objem,\" uvedla banka.

Vklady klientů ČS loni meziročně vzrostly o necelých 11 procent na 786,9 miliardy korun. Bilanční suma spořitelny se v roce 2016 zvýšila o 11,1 procenta na 1,066 bilionu korun.

Poměr nákladů a výnosů se loni zvýšil na 47,5 procenta z 46,8 procenta o rok dříve. Provozní náklady loni spořitelna snížila o 2,4 procenta na 18,1 miliardy Kč. Napomohlo tomu mimo jiné snížení příspěvku do Fondu pojištění vkladů.

Čistý výnos z poplatků a provizí pokles o devět procent. Podle banky byl negativní výsledek ovlivněn evropskou regulací v oblasti platebních karet. \"Bez vlivu regulace poplatků za platby kartou by celkový čistý výnos z poplatků a provizí klesl o čtyři procenta,\" uvedla spořitelna.

Ke konci roku 2016 měla ČS 561 poboček. Počet zaměstnanců banky klesl z předloňských 10,5 tisíce na 10,3 tisíce.

Konkurenční Komerční bance loni vzrostl čistý zisk meziročně o 7,2 procenta na 14,07 miliardy korun. Zisk vloni vzrostl také skupině ČSOB, a to o osm procent na na 15,1 miliardy Kč. Naopak bankovnímu domu Moneta Money Bank loni zisk klesl na 4,05 miliardy korun z předchozích 4,51 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK