Ceny průmyslových výrobců v lednu meziročně vzrostly o 2,1 pct

28.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. února (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v lednu poprvé od prosince 2013 meziročně vzrostly, a to o 2,1 procenta. V posledním loňském měsíci klesly o 0,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Průmyslové ceny předznamenávají vývoj cen v obchodech.

V průmyslu se v lednu nejvýznamněji zvýšily ceny koksu a rafinovaných ropných produktů. Meziročně vyšší byly i ceny nábytku a ostatních výrobků zpracovatelského průmyslu, těžby a dobývání, vody a její úpravy a potravinářských výrobků. Naopak klesly ceny energií a dopravních prostředků.

Analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká očekává, že ceny průmyslových výrobců letos meziročně porostou kolem 2,4 procenta, a to za předpokladu, že ropa v první polovině roku ještě mírně zdraží. Podle odhadu ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela by ceny v průmyslu měly letos v průměru přidat 3,6 procenta. \"Ceny v průmyslu tak budou letos představovat nákladový inflační faktor a podporovat náš výhled, že meziroční růst spotřebitelských cen bude po celý letošní a pravděpodobně i příští rok přestřelovat inflační cíl České národní banky,\" uvedl.

Ceny zemědělských výrobců zmírnily meziroční pokles na tři procenta po prosincovém 4,7 procenta. Ceny v rostlinné výrobě klesly o 10,2 procenta, naproti tomu v živočišné stouply o pět procent.

Meziročně vyšší byly stavební práce, které se zvýšily stejně jako v loňském prosinci o 1,2 procenta. Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře proti loňskému lednu stouply o 0,4 procenta, v prosinci vykázaly meziroční růst o 0,2 procenta.

V meziměsíčním srovnání ceny v průmyslu stouply o 0,7 procenta, v zemědělství o půl procenta a ve stavebnictví o 0,1 procenta. Ceny tržních služeb klesly o 0,3 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK