Hradecký kraj chce zvýšit investice do silnic až na miliardu Kč

28.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 28. února (ČTK) - Královéhradecký kraj hodlá letos dát do oprav silnic druhých a třetích tříd 900 milionů až jednu miliardu korun po loňských asi 670 milionech korun. Hlavní část peněz na opravy chce získat z fondů Evropské unie. Sumu na úrovni jedné miliardy by chtěl kraj dávat do oprav silnic i v dalších letech. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Martin Červíček (ODS).

Kraj hodlá na opravy dávat více peněz i z vlastního rozpočtu. Z vlastních zdrojů chce letos do oprav silnic podle Červíčka uvolnit 110 milionů korun a celkem za roky 2017 až 2020 by to mělo být kolem 600 milionů korun. V letech 2013 až 2016 dal kraj z vlastních peněz do oprav silnic 176 milionů korun, celkové investice za tyto čtyři roky činily přes dvě miliardy korun.

Kromě evropských a vlastních zdrojů bude kraj letos opravy financovat také z peněz, o jejichž přidělení krajům v pondělí rozhodla vláda. Z tří miliard pro kraje by měl ten hradecký dostat 200 milionů korun. Červíček přidělení peněz uvítal. \"S těmito penězi jsme počítali,\" řekl Červíček.

Jednou z důležitých letošních investic bude rekonstrukce zničené silnice druhé třídy z Voděrad směrem na Třebešov na Rychnovsku. Za opravu kraj po soutěži na dodavatele zaplatí 48 milionů korun bez DPH, zatímco odhadovaná cena před soutěží byla 80 milionů korun bez DPH. Projekt se uchází o dotaci z evropského Integrovaného regionálního operačního programu. V případě přidělení dotace by stavba měla začít koncem dubna a hotova by měla být v létě 2018.

Zvyšováním investic se kraj snaží zastavit chátrání silniční sítě, která v minulosti nabrala takzvaný vnitřní dluh kolem devíti miliard korun. Opravy krajských silnic patří mezi priority současné pětičlenné krajské koalice ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, koalice Starostů a Východočechů a TOP 09.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK