Voda v roce 2017 zdražila. Stát rozdá dotace na dešťovku

03.03.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Většina domácností zaplatí letos za kubík vody zase o několik haléřů nebo korun víc než loni. V některých městech a obcích cena vody naopak mírně klesla. Voda zdražuje především z důvodů investic do potrubí. K hospodárnému zacházení s vodou mají přispět také nové státní dotace na dešťovku.

Cena vody jako hra čísel

Odběr vody je počítaný v kubíkách, cena vody se proto účtuje za každý odebraný metr krychlový, což odpovídá 1 tisíci litrů. Cena vody je dvousložková, protože je rozdělena na dvě základní položky: vodné a stočné. Jako vodné se označuje voda, která je do vaší domácnosti dodána prostřednictvím vodovodu a proteče vaším kohoutkem, třeba do dřezu nebo do vany. Tato položka zahrnuje nejen cenu samotné vody, ale i náklady na její dodání.

Ve stočném jsou účtovány náklady na odvod vody a její čištění. V některých regionech vodárenské společnosti zavedly ještě paušální poplatek za připojení k vodovodní síti, tato pevná položka závisí na kapacitě vodoměru a nesmí přesáhnout 15 procent úplných vlastních nákladů.

Stanovení výše vodného a stočného podléhá předpisům, které stanovuje ministerstvo financí. Vodné a stočné tak reguluje stát, protože vodárenské společnosti vycházejí při tvorbě svých cen z cenového výměru ministerstva financí. Cena vodného a stočného se mění jednou za rok a platí pro všechny odběratele v daném regionu.

Voda v roce 2017 zdražila, někde zlevnila

Ve většině měst a obcí letos vodné a stočné zdražilo. Například v Benešově narostly domácnostem náklady na jeden kubík o 6,64 korun (zaplatí 80,25 korun za metr krychlový). O více než 5 korun na kubík zdražila také voda v Čelákovicích nebo Frýdlantu.

Někde se naopak zlevňovalo, například o 9,42 korun klesla cena kubíku vody v Prachaticích, kde lidé platí za kubík 74,43 korun. Zlevnění se dočkala i Plzeň, a to o 3,62 korun na kubík, takže domácnosti zde v roce 2017 platí za metr krychlový vody 86,14 korun.

Nejdražší vodu letos odebírají domácnosti v Sezimově Ústí a v Táboře, kde kubík vody stojí shodně 114,59 korun. Nejlevnější voda naopak vytéká z kohoutků domácnostem v Žamberku, kde kubík stojí 50,03 korun.

Cena vody v roce 2017

Cena vody v roce 2017, cenová mapa

Zdroj: www.vodarenstvi.cz

Dotace na dešťovou vodu

Spotřeba vody v České republice dlouhodobě klesá, a to především kvůli zdražování. Češi začali vodou šetřit v 90. letech minulého století a za posledních dvacet let klesla denní spotřeba vody na osobu o více než třetinu. V roce 1990 spotřeboval jeden člověk v průměru kolem 170 litrů vody, dnes je to pod 100 litrů na osobu. Například v Praze byla loni průměrná denní spotřeba vody na osobu 108 litrů vody, v ostatních regionech Česka je spotřeba nižší. Jen pro zajímavost, v roce 1760 si člověk vystačil s 20 litry denně, v roce 1850 s 80 litry vody.

K úsporám vody z kohoutků mají přispět i státní dotace, které připravuje ministerstvo životního prostředí. Nový dotační program Dešťovka je zaměřený na hospodaření s dešťovou vodou v domácnostech. „Nový program, určený především pro vlastníky rodinných domů, vyhlásíme v průběhu dubna. Naším cílem je motivovat občany k využívání dešťové vody, a to především tam, kde je to opravdu potřeba. Bude zaměřený na využívání dešťové vody například zálivku nebo splachování,“ konstatuje Richard Brabec, ministr životního prostředí.

Dotační program by měl podpořit různé retenční systémy nebo nádrže na zachytávání dešťové vody. Nejjednodušší systémy přitom budou podporovány jen v oblastech výrazně postižených suchem. „Dotace dosáhne až 50 procent a do pilotního programu jsme připraveni investovat 100 milionů korun,“ dodává Richard Brabec.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ