Vedení Unipetrolu se zaměří na zvyšování dividendy

15.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Vedení petrochemického holdingu Unipetrol se chce v nejbližších letech zaměřit na zvyšování výše vyplácené dividendy. Na tiskové konferenci k budoucí strategii firmy to dnes uvedl finanční ředitel společnosti Miroslaw Kastelik. \"Výplata dividend v budoucnosti je podmíněna tím, že si Unipetrol zachová stabilní finační pozici,\" upozornil.

Valná hromada společnosti loni rozhodla, že firma vyplatí z předloňského zisku dividendu 5,52 Kč na akcii. Unipetrol už dříve oznámil, že půjde celkem o více než miliardu korun. Předtím společnost vyplatila dividendu naposledy za rok 2007. O dividendě z loňského zisku budou akcionáři teprve rozhodovat. Přístup společnosti k dividendové politice dlouhodobě kritizuje největší minoritní akcionář holdingu, společnost Paulinino Limited, za kterou stojí česko-slovenská finanční skupina J&T.

V aktuálních cílech pro příští dva roky počítá Unipetrol s tím, že dividenda na akcii se bude systematicky zvyšovat. Firma dále mimo jiné očekává pro roky 2017 a 2018 pokles provozního zisku z 22,9 miliardy korun dohromady za roky 2015 a 2016 na 19,7 miliardy. Kastelik dnes upozornil, že do plánovaného provozního zisku není započteno pojistné plnění, které společnost získá v souvislosti s nedávnými haváriemi v provozech firmy.

Roční průměr provozního zisku v letech 2017 a 2018 bude podle Unipetrolu přes 9,8 miliardy korun. V roce 2015 činil provozní zisk 10,9 miliardy a v roce 2016 zhruba 12 miliard. Poslední dva roky byly rekordní.

Analytik Patria Finance Ondřej Koňák dnes ČTK řekl, že oznámenou strategii společnosti hodnotí pozitivně. \"Pro investory celé strategie podstatné dva závěry. Unipetrol oficiálně oznámil návrat k dividendové politice a za druhé Unipetrol bude dividendovou politiku stabilně zvyšovat po vzoru mateřské PKN Orlen,\" podotkl.

Podle analytika BH Securities Martina Vlčka je uveřejněná prezentace k strategii firmy povrchní. \"Domnívám se, že interně firma řeší strategii do mnohem většího detailu a na odbornější úrovni. Více odborné a detailnější ´slajdy´ by asi byly pro širokou veřejnost příliš složité. Pro analytiky a investory by ale byly velmi užitečné a prezentace jim v tomto smyslu nabízí málo,\" dodal.

Unipetrol je od roku 2005 součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Orlen drží v Unipetrolu 63procentní podíl. Dalších zhruba 20 procent akcií pak podle webu firmy vlastní společnost Paulinino Limited. Zbytek mají investiční fondy a menšinoví akcionáři.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK