V kotlíkových dotacích bude 3,4 mld., výše podpory až 127.500 Kč

16.03.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Lidé budou moci v takzvaných kotlíkových dotacích získat znovu až 127.500 korun na kotel na biomasu, podpora může činit až 80 procent ceny kotle. Celkem půjde na výměnu kotlů v druhé vlně dotací 3,4 miliardy korun, vyměněno by jich mělo být až 35.000. Dnes to na tiskové konferenci řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Z podpory stát tentokrát vyjmul kotle, ve kterých se topí pouze uhlím a kombinované kotle s ruční dodávkou paliva. Podpora zůstává na kombinované kotle na uhlí a biomasu, kotle pouze na biomasu, tepelná čerpadla nebo na plynové kondenzační kotle. V kombinaci s programem Nová zelená úsporám bude podpora činit až 147.500 korun, další peníze mohou přidat kraje.

V celém programu by měly být do roku 2020 dohromady tři výzvy, stát plánuje přerozdělit celkem devět miliard korun. V první vlně dotací bylo podle Brabce zatím přijato přes 30.000 žádostí, schváleno bylo 24.390. Proplaceno bylo zatím 13.682 z nich. V první dotační vlně, která byla spuštěna v létě 2015, se přerozdělovaly tři miliardy korun. Největší zájem byl o kombinované kotle, o uhelné nejmenší. Ministr dnes uvedl, že u první vlny dotací čekal lepší marketing od plynařů. V Česku je 300.000 nevyužívaných plynových přípojek.


Čtěte také:
Ukažte kotel! Úředníci si mohou posvítit na špindíry i domácnosti bez povinné revize
Zájem o dotace na kotle a zateplení roste. S vyřízením pomůžou i dodavatelé energií

Nově by peníze z programu neměly jít na tzv. "mikro" energetická opatření, tedy například na lepší zateplení střechy nebo půdních prostor. Na podobné věci však bude možné čerpat dotace z programu Nová zelená úsporám.

Nové výzvy by se měly začít vyhlašovat pro kraje od 31. března, nyní ještě dobíhají doplňkové výzvy v některých krajích z první vlny. Výzvy pro občany by se měly podle Brabce spustit nejpozději ke konci října. Očekává však, že výzvy pro lidi kraje spustí dříve.

Autor článku

ČTK  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ