Pozor na firmy, které neoprávněně přijímají vklady od veřejnosti

17.03.2017 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Česká národní banka dnes znovu upozornila na aktivity novozélandské společnosti Savings Fund Limited a zároveň na aktivity společnosti Salia Group. Činnost obou firem podle centrální banky vykazuje znaky neoprávněného přijímání vkladů od veřejnosti, neoprávněného poskytování platebních služeb a neoprávněného shromažďování peněz od veřejnosti. Společnosti nemají povolení k poskytování finančních služeb v ČR, upozornila ČNB.

Společnost Savings Funds Limited klientům nabízela zřízení spořicího účtu a platebního účtu. Zároveň prostřednictvím vedeného účtu firma zprostředkovávala mimo jiné vyplácení zisků z investice do společnosti Salia Group. K tomu centrální banka dodala, že informace sdělovaná firmami zákazníkům o tom, že ČNB zablokovala peněžní prostředky uložené na účtech těchto společností, a proto je nelze zákazníkům vyplatit, se nezakládá na pravdě.

ČNB na činnost Savings Fund centrální banka upozornila již v lednu 2013. Seznam všech licencovaných osob je uveřejněn rovněž na webových stránkách ČNB.

ČNB určuje měnovou politiku, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank. Vykonává také dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz a devizový dohled.

Autor článku

ČTK  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ