Inflace v Británii byla v únoru nejvyšší od září 2013

21.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. března (ČTK) - Spotřebitelské ceny v Británii v únoru meziročně stouply o 2,3 procenta, což byl nejvyšší nárůst od září 2013. Poprvé od roku 2013 překročila inflace dvouprocentní cíl centrální banky, uvedl britský statistický úřad. V lednu činila roční míra inflace 1,8 procenta.

Za růstem inflace stály hlavně ceny paliv a potravin. Britský trh nyní ovlivňuje zejména propad libry, který je reakcí na odchod Británie z Evropské unie a který zdražuje dovážené zboží.

Jak v rozhovoru s BBC uvedl ekonom makléřské firmy Hargreaves Lansdown Ben Brettell, ceny v dopravě jsou v důsledku oslabení libry vůči dolaru nejvýše od loňského léta. Jelikož obchody s ropou se realizují v dolarech a kurz libry od referenda v červnu 2016 spadl zhruba o 13 procent, náklady na dopravu se na celkovém růstu inflace podílejí 0,8 procentního bodu, vysvětlil Brettell.

Ceny potravin v únoru vykázaly první meziroční vzestup za více než dva a půl roku. Jádrová inflace, která nezapočítává ceny potravin a energie, dosáhla dvou procent, zatímco odborníci oslovení agenturou Reuters odhadovali 1,8procentní nárůst.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK