Leasingový trh na Slovensku dosáhl nového rekordu od roku 2008

22.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 22. března (zpravodaj ČTK) - Leasingový trh na Slovensku loni dosáhl nového rekordu od roku 2008. Firmy sdružené v asociaci leasingových firem uzavřely obchody za téměř 2,4 miliardy eur (64,8 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o 6,3 procenta. Novinářům to dnes řekl předseda asociace Pavol Bojanovský.

\"Stále se nedostáváme na předkrizovou úroveň, kdy leasingový sektor dosáhl hodnoty 2,7 miliardy eur. Loni dosáhl nejvýraznějšího růstu leasing osobních automobilů, který má největší podíl na leasingu,\" uvedl Bojanovský.

Leasingové firmy loni těžily z vyššího prodeje automobilů na Slovensku. Po poklesu čerpání peněz z evropských fondů naopak snížily financování nákupu strojů a zařízení.

Asociace očekává, že objem obchodů slovenských leasingových firem poroste jednociferným tempem i v letošním roce, mimo jiné díky příznivému vývoji slovenské ekonomiky a hospodářství evropských zemí. Na předkrizovou úroveň by se slovenský leasingový trh podle Bojanovského mohl dostat až v příštích letech. Podíl slovenských leasingových firem sdružených v asociaci na leasingovém trhu v zemi dosahuje 99 procent.

Dominantním zákazníkem slovenských leasingových firem je podnikatelský sektor, jehož podíl na loňském obratu leasingových společností vystoupil na 88 procent. Z hlediska struktury obchodů klesl na dlouhodobé minimum leasing nemovitostí, což podle asociace souvisí s tím, že tato forma již není daňově zvýhodněna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK