Na Karlovarsku bylo potvrzeno ohnisko ptačí chřipky, 39. v Česku

22.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. března (ČTK) - V Česku bylo potvrzeno další ohnisko ptačí chřipky, celkem již devětatřicáté. Nachází se v Poseči u obce Otročín na Karlovarsku, nemoc se objevila v hospodářství se zhruba 30 kusy drůbeže. ČTK to dnes oznámil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Chřipka již v hospodářství zabila šest slepic, ostatní drůbež bude ve čtvrtek utracena.

Úhyn slepic v Poseči nahlásil SVS soukromý veterinář. \"Další ptáci již vykazovali typické klinické příznaky nákazy. Následné vyšetření ve Státním veterinárním ústavu potvrdilo nákazu,\" sdělil Pejchal. \"Drůbež se s velkou pravděpodobností nakazila při kontaktu s volně žijícím vodním ptactvem nacházejícím se v její blízkosti,\" doplnil.

Nyní se podle Pejchala připravují mimořádná veterinární opatření pro samotné ohnisko a uzavřená pásma kolem něj. Větší dozorové pásmo zřejmě zasáhne kromě Karlovarského i do sousedního Plzeňského kraje.

Nemoc zasahující ptáky se v českých chovech objevila na začátku letošního roku. Veterináři vyhlásili včetně Poseče v České republice již 39 ohnisek, kolem kterých byl zpřísněn veterinární dozor.

Podle mluvčího SVS je Poseč prvním ohniskem vyhlášeným po téměř dvou týdnech od posledního předchozího případu. \"Po provedené povinné dezinfekci nákazou zasažených chovů a uplynutí legislativou daných lhůt byla již zrušena uzavřená pásma u 29 ohnisek a pro chovatele v těchto oblastech již neplatí mimořádná veterinární opatření,\" doplnil Pejchal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK