Ropa je na téměř čtyřměsíčním minimu

22.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 22. března (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes dostaly na svá téměř čtyřměsíční minima, ropa Brent krátce klesla i pod 50 dolarů za barel. Trhy znervózňuje další nárůst amerických ropných zásob. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) plánuje prodloužit omezení těžby a chce, aby se na něm podílely i země mimo kartel.

Cena severomořské ropy Brent se kolem 17:30 SEČ pohybovala okolo 50,33 USD za barel a ztrácela 1,2 procenta oproti předchozímu závěru. Americká lehká ropa WTI vykazovala pokles o 1,1 procenta na 47,71 dolaru za barel.

Z nejnovější zprávy amerického Úřadu pro energetické informace (EIA) vyplývá, že americké zásoby ropy minulý týden vzrostly o pět milionů barelů na 533,1 milionu. Výrazně tak přesáhly odhady, které čekaly navýšení jen o 2,8 milionu.

Dohodu sdružení OPEC a dalších států o omezení těžby v první půli letošního roku o 1,8 milionu barelů denně dodržují především členové OPEC, ostatní státy ji zcela neplní. Organizace se přiklání k prodloužení dohody, řekly agentuře Reuters informované zdroje.

\"Tržní intervence OPEC se zatím významným snížením zásob neprojevila a finanční trhy ztratily trpělivost,\" konstatuje ve své zprávě americká banka Jefferies.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT ZÁVĚREČNÁ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 50,33 50,96 New York - Nymex WTI květen 47,71 48,24

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK