Akcie v USA uzavřely smíšeně, dolar oslabil

22.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. března (ČTK) - Akcie ve Spojených státech uzavřely smíšeně. Investoři se zaměřili na problémy amerického prezidenta Donalda Trumpa s prosazením zákona o zdravotní péči a obávají se, že podobným překážkám bude čelit i slibované snížení daní. Index Dow Jones stáhly dolů hlavně akcie výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike, technologický index naopak podpořil Apple.

Index Dow Jones klesl o 6,71 bodu, tedy 0,03 procenta, na 20.661,3 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 vzrostl o 4,43 bodu, čili 0,19 procenta, na 2348,45 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 27,82 bodu, neboli 0,48 procenta, na 5821,64 bodu.

Akcie ve středu utrpěly nejhorší pokles od zvolení Trumpa, protože investory znervóznily obavy kolem prosazení zdravotního zákona. V poklesu pokračovaly akcie i dnes, později však velkou část ztrát smazaly, protože investoři využili prudký pokles některých titulů k novým nákupům.

Nejlépe si dnes vedly akcie Applu, které posílily o 1,7 procenta. Technologický index pak byl indexem s nejvyšším růstem, připsal si 0,8 procenta. V poklesu ale pokračovaly finanční společnosti. Akcie firmy Nike oslabily o více než sedm procent v reakci na výsledky hospodaření, které zaostaly za očekáváním.

Americký dolar dnes dál oslaboval a vůči japonskému jenu sestoupil na čtyřměsíční minimum. Investoři mají rostoucí pochyby o budoucím zrychlení růstu americké ekonomiky, a tím i o tempu zvyšování úroků v USA. Mezi investory navíc rostou pochyby o schopnosti vlády Donalda Trumpa prosadit rozpočtová opatření, která by podpořila hospodářský růst.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se snížil o 0,1 procenta na 99,68 bodu. Vůči euru dolar zůstal téměř beze změny na 1,0802 USD. K jenu dolar klesl o 0,6 procenta na 111,12 JPY. Euro vůči jenu oslabilo o 0,7 procenta na 119,93 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK