Pojišťovna VIG loni zdvojnásobila zisk, navrhne vyšší dividendu

23.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 23. března (ČTK) - Rakouská pojišťovna Vienna Insurance Group (VIG) v loňském roce zdvojnásobila zisk před zdaněním na 406,7 milionu eur (téměř 11 miliard Kč). Předběžné údaje pojišťovna oznámila v dnešní tiskové zprávě. Management navrhne valné hromadě zvýšit z loňského zisku výplatu dividendy o 33 procent na 80 eurocentů na akcii.

Na pojistném VIG vybrala 9,051 miliardy eur, což je o 31 milionů více než v předchozím roce. Růst vykázala všechna odvětví s výjimkou životního pojištění, které zaznamenalo propad o 19,2 procenta.

Na mnoha trzích je podle VIG celkový objem pojistného nadále ovlivněn omezováním prodeje jednorázově placeného životního pojištění kvůli nízkým úrokům. Po očištění o tuto oblast činí nárůst pojistného za loňský rok 4,4 procenta.

Růst předepsaného pojistného VIG zaznamenala v Srbsku (18,5 procenta) a Chorvatsku (9,4 procenta), mimořádný pak byl nárůst v Rumunsku, kde se vlivem změn na trhu pojistné zvýšilo o 24,4 procenta. Výsledky za Českou republiku VIG nezveřejnila.

Jak pojišťovna oznámila už v loňském roce, ve střednědobém výhledu hodlá dosáhnout minimálně desetiprocentního podílu na pojistném trhu v Srbsku, Chorvatsku, Maďarsku a Polsku. V Srbsku už se jí to s akvizicí společnosti AXA podařilo, podíl zvýšila na 12 procent. V Chorvatsku zaujímá 8,5 procenta a v Maďarsku 7,3 procenta trhu.

S ohledem na hospodářské oživení VIG předpokládá, že do roku 2019 se jí podaří zvýšit objem předepsaného pojistného na 9,5 miliardy eur. Zisk by se měl pohybovat v rozpětí 400-470 milionu eur.

VIG je předním specialistou na pojištění v Rakousku a v zemích střední a východní Evropy. Koncern tvoří zhruba 50 firem v 25 zemích, s jeho akciemi se obchoduje také na pražské burze. V Česku VIG působí prostřednictvím Kooperativy, České podnikatelské pojišťovny a Pojišťovny České spořitelny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK