Odboráři zlínského závodu Mitas mají dostatek podpisů pro stávku

23.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 23. března (ČTK) - Odboráři zlínského závodu společnosti Mitas již sebrali dostatek podpisů pro vyhlášení stávky. Mají jich k dnešku 380, potřeba jich bylo 220, řekl dnes ČTK předseda tamní odborové organizace Vladislav Jandásek. Odbory požadují zvýšení mezd, s vedením společnosti se zatím nedohodly. V pondělí se uskuteční kolektivní vyjednávání se zaměstnavatelem, poté se rozhodne o stávce a případném termínu, uvedl Jandásek.

Společnost Mitas vyrábí mimosilniční pneumatiky, ve zlínském závodu pracuje asi 560 lidí, v odborech je jich asi 430. Stávková pohotovost tam platí od 10. března. Odboráři nasbírali podpisy pro vyhlášení stávky rychle, začali v úterý odpoledne. \"Všichni nám vyjadřují podporu,\" uvedl Jandásek.

Vedení společnosti Mitas již dříve ČTK sdělilo, že je obeznámeno s přípravami na stávku. \"Vedení Mitas samozřejmě respektuje právo odborového svazu přistoupit i k tomuto kroku, ale litujeme, že k němu dochází. I nadále jsme přesvědčeni, že nejlepší způsob, jak celou situaci vyřešit, je uzavřít dohodu u jednacího stolu. A proto chceme s odborovým svazem i nadále jednat a co nejrychleji nalézt společné řešení,\" uvedl Ralph Kellenberger pověřený vedením kolektivního vyjednávání.

Odboráři s vedením společnosti o mzdách už jednali, požadovali na příští rok zvýšení, které by odpovídalo 1,1násobku průměrné celostátní mzdy, a pro rok 2019 chtěli 1,2násobku republikové mzdy. \"Nabídnuto nám však bylo pro příští rok 1,1násobek průměrné mzdy pro Zlínský kraj pro naše průmyslové odvětví, což je nyní asi 26.500 korun, tedy asi o 2500 korun méně, než je republikový průměr. V roce 2019 to měl být 1,15násobek,\" řekl již dříve ČTK Jandásek. Podle něj by to ale příští rok znamenalo jen asi 1700 korun měsíčně navíc. \"A to jsou v tom i třinácté a čtrnácté mzdy, takže by to reálně bylo o 1000 až 1200 hrubého více. To je skutečně málo,\" řekl. Odboráři by rádi dosáhli zvýšení, které požadovali, nebo alespoň 1,15násobek průměrné mzdy pro Zlínský kraj v daném průmyslovém odvětví.

Podle Jandáska je průměrná hrubá mzda v závodu asi 27.000 korun. V reálu však mají pracovníci ve výrobě nejvíce asi 20.000 korun čistého, většina jich má podle něj 12.000 až 15.000 korun čistého v třísměnném provozu.

Ke stávkové pohotovosti se podle Jandáska schylovalo už loni, Mitas však coby součást českého gumárenského holdingu ČGS HOLDING koupila švédská skupina Trelleborg. Odbory poté podle Jandáska chtěly počkat, jak se k věci postaví nový majitel. Mitas má kromě Zlína závody také v sousedních Otrokovicích a v Praze. Stávková pohotovost hrozí i v pražském závodě.

Mitas je předním evropským výrobcem zemědělských pneumatik. Závody má také v Srbsku a USA, vyrábí také průmyslové pneumatiky a pneumatiky pro motocykly.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK