Důvěra v českou ekonomiku v březnu klesla o 1,4 bodu na 96,6 bodu

24.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Důvěra v českou ekonomiku v březnu opět klesla. Meziměsíčně se souhrnný indikátor důvěry snížil o 1,4 bodu na 96,6 bodu. Očekávání se zhoršilo mezi podnikateli, když kleslo o 1,8 bodu na 94,1 bodu. Naopak u spotřebitelů důvěra o půl bodu vzrostla a dosáhla 108,7 bodu. Rovněž meziročně je celková důvěra v hospodářství a u podnikatelů nižší a u spotřebitelů vyšší. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Z průzkumu ČSÚ mezi spotřebiteli vyplývá, že se jejich obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace pro období příštích 12 měsíců téměř nezměnily. Obavy spotřebitelů z vlastní finanční situace se mírně snížily a úmysl spořit se proti minulému měsíci nezměnil. \"Obavy respondentů ze zvýšení nezaměstnanosti byly dle březnového průzkumu o něco nižší,\" uvedl ČSÚ. Obavy ze zvyšování cen se po mírném růstu v minulém měsíci téměř nezměnily.

V průmyslu se důvěra snížila o 2,5 bodu na 94 bodů. V březnu klesla již počtvrté v řadě, a to zejména vlivem zhoršených očekávání podnikatelů. Ve stavebnictví se celková důvěra snížila o 1,6 bodu na 78,1 bodu. V obchodu indikátor důvěry vzrostl o 0,6 bodu na 104,6 a ve službách byl nižší o 1,4 bodu a činil 94,6 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK