ČNB nechala rezervu na ochranu úvěrového trhu na 0,5 procenta

24.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Česká národní banka ponechala rezervu na ochranu úvěrového trhu, tzv. sazbu proticyklické kapitálové rezervy, pro všechny banky, spořitelní a úvěrní družstva a obchodníky s cennými papíry na 0,5 procenta. Informovala o tom dnes ČNB. Banka tuto sazbu zvýšila z nulové úrovně poprvé v prosinci 2015, a to s platností od 1. ledna 2017. Sazbu stanovuje pravidelně každé čtvrtletí s účinností za rok, dnes zveřejněné rozhodnuté je tedy platné od 1. dubna 2018.

Rezervu by měly banky vytvářet v době nadměrného růstu úvěrů. Naopak při poklesu ekonomické aktivity doprovázené zvýšeným finančním napětím a rostoucími úvěrovými ztrátami by měla být rezerva využita bankami pro krytí ztrát. Cílem je zabránit přenosu případných problémů finančních institucí do ekonomiky. Vedlejším efektem může být zpomalení růstu úvěrů.

Proticyklická kapitálová rezerva je jedním z opatření v rámci směrnice EU o přístupu k činnosti úvěrových institucí a o obezřetnostním dohledu nad úvěrovými institucemi a investičními podniky (CRD IV). Vedle toho existují kapitálová rezerva ke krytí systémového rizika a bezpečnostní rezerva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK