ÚOHS chce zahájit několik správních řízení s obchodními řetězci

24.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 24. března (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) chce zahájit několik správních řízení s obchodními řetězci. Přivítá i více konkrétních podnětů od jejich dodavatelů, dnes to uvedl v tiskové zprávě. Za nečinnost v této oblasti je často kritizován, zejména Agrární komorou. Naposled ÚOHS před týdnem kritizoval exprezident komory Miroslav Toman, který úřadu vytkl, že důsledně nevymáhá dodržování zákona o významné tržní síle a zisky řetězců rostou na úkor dodavatelů a zákazníků.

ÚOHS dnes uvedl, že vede téměř dvě desítky šetření, v nichž prověřuje možné nezákonné jednání. Mimo jiné prověřuje nákupní aliance nebo nesoulad obsahu dodavatelsko-odběratelských smluv se zákonnými požadavky. Současně ÚOHS vede plošné šetření všech nadnárodních řetězců kvůli možnému uplatňování nekalých obchodních praktik. \"Na základě předběžných poznatků je již zřejmé, že v nejbližší době Úřad zahájí několik správních řízení,\" uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

\"Novela zákona o významné tržní síle dává dobrý základ pro omezení vlivu obchodních řetězců. Chybí ale její důsledné vymáhání ze strany ÚOHS. Musím říci, že ÚOHS nekoná a tento zákon nevymáhá,\" uvedl před týdnem Toman, k němuž se tehdy připojil i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), podle něhož by mohl úřad i ministerstvo financí pracovat \"daleko lépe a intenzivněji\".

Podle Rafaje vyšetřuje úřad většinu věcí z vlastní iniciativy a ÚOHS přivítá \"větší aktivitu na straně dodavatelů potravinářských a zemědělských výrobků, zejména pak jejich oborových organizací\". Od těch prý přicházejí jen obecné stížnosti na nekalé praktiky, které dostatečně nekonkretizují ani obchodní řetězec, jenž se jich měl dopustit, ani neposkytují podklady pro oslovení konkrétních subjektů.

Nový zákon o významné tržní síle nabyl účinnosti loni na začátku března. Zákon mimo jiné vyžaduje dodržování 30denní doby splatnosti faktur mezi odběratelem a dodavatelem. Znemožňuje přenášet na dodavatele obchodní rizika a náklady obchodního řetězce, například ve formě špatného naplánování objemu potravin pro propagační akci.

Většina dodavatelů v loňském průzkumu ministerstva zemědělství uvedla, že situace se po začátku účinnosti zákona o významné tržní síle nezměnila. Osm procent si myslí, že zhoršila vyjednávací pozici u dodavatelů, 11 procent respondentů má dojem, že ji zlepšila. Podle 79 procent dodavatelů maloobchodní řetězce zneužívají své dominantní postavení na trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK