Chorvatsko má obavy z problémů potravinářského gigantu Agrokor

24.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Záhřeb 24. března (ČTK) - Chorvatská vláda uvažuje o přípravě zákona, který by ochránil ekonomiku před problémy obří potravinářské a maloobchodní skupiny Agrokor, kterou tíží vysoké dluhy. Agentuře Reuters to dnes sdělily zdroje blízké vládě. Majitel Agrokoru, magnát Ivica Todorić je podle českých médií dobrým známým a vzorem českého ministra financí Andreje Babiše, který byl donedávna majitelem podobně zaměřené české společnosti Agrofert.

Agrokor, který je největším výrobcem potravin a maloobchodním prodejcem na Balkáně, je pod tlakem investorů a vlády, aby řešil kriticky vysokou zadluženost. \"Vláda prakticky připravila návrh zákona o Agrokoru, který bude aktivován v případě, že by v ekonomice kvůli problémům Agrokoru nastaly náhlé potíže,\" uvedl chorvatský deník Jutarnji List s odkazem na vládní činitele. Zákon by podle listu chránil pracovní místa a dodavatele spojené s Agrokorem, který na celém Balkáně zaměstnává asi 60.000 lidí.

Vládní mluvčí zprávy o práci na tomto zákoně přímo nekomentoval. Řekl jen, že \"jde o soukromou společnost a my jsme dosud udělali všechno, co je možné\". Dodal, že vláda je v pravidelném kontaktu s podílníky skupiny a dalšími aktéry.

Chorvatský premiér Andrej Plenković vyzval majitele Agrokoru Todoriče a management společnosti, aby podnikli \"moudrá a užitečná\" rozhodnutí. Vládní činitelé se rovněž sešli s potravinářskými výrobci, kteří jsou dodavateli maloobchodní divize Agrokoru, a nabídli jim v případě potřeby podporu.

Agrokor po ovládnutí chorvatského maloobchodního trhu začal expandovat v sousedních zemích a domohl se dominantní pozice i na maloobchodních trzích Slovinska, Srbska a Bosny. Todorič díky expanzi posledních let získal přezdívku \"nový jugoslávský král\", během expanze však jeho podnik navršil obří dluhy. Agrokor nyní uvádí, že své závazky plní a své podnikání stabilizuje.

Dluh Agrokoru podle vlastních údajů firmy z loňského září dosáhl zhruba 45 miliard kun (164 miliard Kč), což téměř odpovídá jeho celoročním tržbám. Už počátkem příštího roku musí splatit 500 milionů eur (13,5 miliardy Kč) a jeho vlastní kapitál činí jen asi 7,5 miliardy kun (27 miliard Kč).

Mezi největší věřitele Agrokoru patří ruská finanční instituce Sberbank. Ta tento týden sdělila, že dělá všechno, co je možné, aby podniku pomohla, konkrétnější ale nebyla.

Chorvatsko bylo pro Babiše modelem pro prosazení systému elektronické evidence tržeb (EET). Podle internetového deníku Echo24 na tomto systému v Chorvatsku nejvíce vydělal právě Todorić s Agrokorem, zčásti díky likvidaci drobné konkurence. Sám Babiš před zaváděním EET v článku pro média ilustroval výhodnost systému pro prodejce tím, že dominantní chorvatský maloobchodní řetězec Konzum ze skupiny Agrokor neměl se zavedením EET prakticky žádné výdaje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK