Dow Jonesův index zažil nejhorší týden od Trumpova zvolení

24.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. března (ČTK) - Americké akcie zakončily dnešní obchodování s mírnou ztrátou poté, co prošly značnými výkyvy v reakci na průběh projednávání reformy zdravotní péče v Kongresu. Dow Jonesův index se snížil o 0,29 procenta a uzavřel na 20.569,72 bodu. Za celý týden si odepsal 1,5 procenta, což představuje nejprudší týdenní pokles od zvolení Donalda Trumpa prezidentem Spojených států.

Širší index S&P 500 dnes ztratil 0,08 procenta a klesl na 2343,98 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite se ale zvýšil o 0,19 procenta na 5828,74 bodu. Za celý týden index S&P 500 klesl o 1,4 procenta a Nasdaq oslabil o 1,2 procenta.

Republikáni dnes ve Sněmovně reprezentantů neshromáždili dostatek hlasů pro návrh na zrušení programu zdravotního pojištění známého jako Obamacare. Hlasování, které bylo považováno za test schopnosti prezidenta Trumpa prosazovat svou politiku v Kongresu, bylo nakonec na pokyn Bílého domu odvoláno. Investoři nyní spekulují o tom, jaký bude mít tento neúspěch dopad na Trumpovu ekonomickou politiku. Někteří doufají, že by mohl urychlit kroky k plánovanému snížení daní.

Na devizovém trhu dolar mírně oslabil vůči euru. Jednotná evropská měna si v závěru obchodování připisovala zhruba 0,2 procenta na 1,0800 USD. Nacházela se tak v blízkosti sedmitýdenního maxima 1,0825 USD, na které se vyšplhala ve středu. Euro těží z předpokladu, že Evropská centrální banka (ECB) směřuje ke zpřísňování své měnové politiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK