MMR rozdělí 90 milionů korun do 37 projektů demolice budov

27.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) pošle 90 milionů korun z národních dotací na demolice chátrajících budov v sociálně vyloučených oblastech. Rozdělí je do 37 projektů v 11 krajích, nejvíce jich připadá na Olomoucký. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva Vilém Frček. Loni v červenci MMR rozdělilo na tyto účely 68,8 milionu korun do 21 projektů.

\"Minulý rok se jednalo o pilotní projekt a vzrůstající zájem o tuto podporu ukázal, že je skutečně potřebná. Malé obce jen těžko ve svém rozpočtu nacházejí finance na odstranění rozpadlých a nevyužitých budov, které hyzdí okolí, a jsou mnohdy i nebezpečné,\" uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

V Olomouckém kraji bude odstraněno sedm objektů, z toho tři na Prostějovsku. Největší dotaci (6,6 milionu korun) dostanou středočeské Kralupy nad Vltavou na demolici dvou bytových domů, do dalších osmi obcí ministerstvo pošle pětimilionovou částku. Jde například o demolici hotelu U Jezera v Chomutově. Dotace nejdou do Karlovarského, Plzeňského kraje a do Prahy.

Dotace byla poskytnuta do 80 procent vynaložených nákladů, její čerpání může být rozloženo do dvou let. Na demolici musí navázat úprava prostoru, vzniknou tak třeba parky, zatravněné plochy a dětská hřiště. Pokud by na něm byla postavena jiná budova, musí sloužit k jinému účelu, než je sociální bydlení. Může jít například o školské nebo sportovní zařízení, případně komunitní centrum. O dotaci mohly žádat obce, které mají ve svém katastru sociálně vyloučenou lokalitu.

Počet projektů v krajích:

Kraj Počet Olomoucký 7 Liberecký 5 Ústecký 5 Jihočeský 4 Jihomoravský 3 Moravskoslezský 3 Středočeský 3 Vysočina 3 Královéhradecký 2 Pardubický 1 Zlínský 1

Zdroj: MMR

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK