Americký akciový index Dow Jones poosmé za sebou klesl

27.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. března (ČTK) - Americké akcie zahájily týden dalším poklesem. Dow Jonesův index se snížil již poosmé za sebou a zaznamenal tak nejdelší sérii ztrát za téměř šest let. Investoři se nyní snaží odhadnout, jaký dopad bude mít páteční neúspěch při prosazování zdravotní reformy na další politické plány amerického prezidenta Donalda Trumpa, zejména na daňovou reformu.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes odepsal 0,22 procenta a uzavřel na 20.550,98 bodu. Za celý uplynulý týden ztratil 1,5 procenta, což představovalo nejprudší týdenní pokles od Trumpova zvolení.

Širší index S&P 500 dnes klesl o 0,10 procenta na 2341,59 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,20 procenta na 5840,37 bodu.

Republikáni v pátek ve Sněmovně reprezentantů neshromáždili dostatek hlasů pro návrh na zrušení programu zdravotního pojištění známého jako Obamacare. Hlasování, které bylo považováno za test schopnosti prezidenta Trumpa prosazovat svou politiku v Kongresu, bylo nakonec na pokyn Bílého domu odvoláno.

Na devizovém trhu dolar klesl na nejnižší úroveň od listopadu kvůli pochybnostem ohledně Trumpovy schopnosti prosadit plánovaná opatření na podporu ekonomiky zahrnující snížení daní a zvýšení výdajů na infrastrukturu.

Euro se dnes vůči dolaru vyšplhalo až na 1,0904 USD, tedy na nejvyšší úroveň od 11. listopadu. V závěru obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vykazovala nárůst o procenta na USD. Libra vůči dolaru během dne vystoupila až na osmitýdenní maximum 1,2615 USD.

Někteří analytici a investoři nicméně doufají, že Trumpův páteční neúspěch by mohl urychlit kroky k plánovanému snížení daní. \"Trh je i nadále opatrně optimistický, že Bílý dům bude pod Trumpovým vedením schopen prosadit řadu opatření na podporu podnikání,\" uvedl analytik Jake Dollarhide ze společnosti Longbow Asset Management.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK