Do Prahy dnes poprvé přijede šéf Microsoftu Satya Nadella

28.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. března (ČTK) - Prahu dnes navštíví šéf softwarového gigantu Microsoft Satya Nadella, do metropole přijede poprvé v roli výkonného ředitele firmy. Před polednem vystoupí ve Foru Karlín jako hlavní řečník konference Digital Opportunities Transformation Summit (DOTS), jejímž tématem je vliv digitální technologie na podnikání. Prahu v minulosti navštívili i oba Nadellovi předchůdci - Bill Gates a Steve Ballmer.

Hlavního hosta pražské konference uvede v 11:25 ředitelka českého a slovenského Microsoftu Biljana Weber. Kromě 40minutového projevu Nadellův pražský program zahrnuje setkání se zástupci české vlády i jednání se zástupci významných firem působících v Česku a na Slovensku, s lidmi z úspěšných start-upů a výrobci softwaru, sdělila ČTK mluvčí Microsoftu Lenka Čábelová. Se studentkami středních škol, které se učí programovat, bude diskutovat o uplatnění v oboru technologií.

Nadella (49) se stal v pořadí třetím šéfem Microsoftu v únoru 2014. Pod jeho vedením se Microsoftu daří, hlavním faktorem růstu firmy pod Nadellovým vedením jsou cloudové služby. Díky růstu poptávky po nich čistý zisk Microsoftu ve druhém finančním čtvrtletí do konce prosince 2016 meziročně stoupl o 3,6 procenta na 5,2 miliardy dolarů (zhruba 132 miliard korun). Naopak růst v tradičních aktivitách zpomaluje.

Nadella také stojí za největší akvizicí, jakou kdy Microsoft ve své historii provedl, a sice za loňským nákupem profesní sítě LinkedIn za 26,2 miliardy dolarů (648 miliard korun). Letos v lednu se tržní hodnota Microsoftu poprvé od roku 2000 přehoupla přes 500 miliard dolarů (12,6 bilionu korun). Když se do čela Microsoftu Nadella postavil, tržní hodnota byla asi 315 miliard dolarů.

Nadella se narodil v Indii a v Microsoftu pracuje 25 let. Ve firmě působil v mnoha funkcích a zastával vysoké pozice v několika divizích. Naposledy zastával vysokou funkci v divizi pro cloudové technologie. Před nástupem do Microsoftu pracoval pro konkurenční Sun Microsystems.

Microsoft je dodavatelem nejrozšířenějšího operačního systému pro počítače Windows a kancelářského balíku Office.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK