Soudní dvůr EU potvrdil hospodářské sankce proti Rusku

28.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 28. března (ČTK) - Restrikce, které přijala Evropská unie v souvislosti s krizí na Ukrajině vůči některým ruským podnikům, včetně společnosti Rosněfť, jsou platné. Potvrdil je dnes Soudní dvůr Evropské unie.

Evropská unie uvalila na Rusko sankce po anexi Krymského poloostrova v roce 2014 a poté je zesílila v reakci na destabilizující činnost Ruska na východě Ukrajiny.

Restriktivní opatření se týkají určitých finančních operací a vývozu zboží i citlivých technologií, dále byl některým ruským subjektům zakázán přístup na kapitálové trhy a byl stanoven zákaz poskytovat služby nezbytné pro některé činnosti v odvětví ropy. Jednou ze společností, vůči nimž tato opatření směřují, je ruský ropný gigant Rosněfť.

V dnešním rozsudku soud konstatoval, že má pravomoc o těchto otázkách rozhodovat a že neexistuje žádná skutečnost, kterou by mohla být dotčena platnost rozhodnutí. Dohoda o partnerství a spolupráci mezi Evropskou unií a Ruskem přijetí opatření nebrání, uvádí se v prohlášení soudu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK