Dopravní odbory budou ve středu jednat o termínu stávky

28.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. března (ČTK) - Předsednictvo Odborového svazu dopravy (OSD) bude ve středu jednat o termínu stávky řidičů autobusů v linkové dopravě. Vyhlášením termínu a rozsahem stávky předsednictvo minulý týden pověřil sněm základních odborových organizací. I když předsednictvo o stávce rozhodne, není jisté, zda termín po jednání oznámí veřejnosti. ČTK to dnes řekl předseda OSD Luboš Pomajbík.

Odbory chtějí stávku oznámit v nejkratší zákonné lhůtě s třídenním předstihem. Pokud by tak učinily ve středu, vycházel by začátek protestu na víkend, což podle Pomajbíka není výhodné. Na druhou stranu se předsednictvo může rozhodnout jinak, například pozměnit své dřívější usnesení a oznámit stávku s delším předstihem, dodal šéf dopravních odborů.

Odboráři kritizují přístup některých krajů k vládnímu nařízení o navýšení nejnižší mzdy pro šoféry autobusů. Vláda stanovila minimální zvýšení mezd na 98,10 Kč za hodinu jízdy a na 88 korun za hodinu čekání. Nově byl zaveden příplatek 6,60 Kč za hodinu za náročné pracovní prostředí.

Podle odborů dostali řidiči v některých krajích přidáno méně, než očekávali. Firmy například zvýšily sazby podle vládního nařízení, šoférům ale na druhou stranu snížily odměny. Některé kraje pak souhlasily s navýšením mezd jen do měsíční výše 16.400 korun hrubého, což odpovídá hodinové mzdě podle vládního nařízení při 37,5 hodiny odpracovaných týdně.

Řidiči linkových autobusů proti nízkým mzdám protestují od října 2015. Podle nové podoby zákona o veřejných zakázkách by soutěže na zajištění veřejné dopravy měly zohledňovat i jiná kritéria než cenu a stanovovat například nejnižší mzdu pro šoféry autobusů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK