Jihočeští veterináři zrušili 10 z 11 ohnisek ptačí chřipky

28.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 28. března (ČTK) - Veterináři v Jihočeském kraji už zrušili 10 z 11 ohnisek ptačí chřipky. Poslední zatím zůstává v Dačicích na Jindřichohradecku. Tam jej veterináři zruší zřejmě 31. března. Kvůli ptačí chřipce musely být letos v lednu a v únoru v Jihočeském kraji utraceny desítky tisíc kusů drůbeže. Šlo především o kachny. Virus tím způsobil chovatelům v kraji škody za miliony korun. Na tiskové konferenci krajské hygienické stanice to dnes řekl ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.

Podle něj by tak definitivně mohl skončit výskyt ptačí chřipky v regionu. Stojí za tím i nástup jara a s ním související oteplení. \"Počasí ovlivňuje výskyt ptačí chřipky. A když se podívám do historie, opakuje se situace z roku 2006,\" řekl Kouba. Tehdy virus také zasáhl Jihočeský kraj, i když se nedostal do chovů. Rovněž tehdy opatření, která mají bránit šíření nákazy, trvala zhruba dva měsíce.

Drobní chovatelé i velkochovy se tak po zrušení ohnisek ptačí chřipky mohou vrátit k běžnému režimu. Podle Kouby však někde tento proces nebude jednoduchý a potrvá dlouho. \"Komplikace jsou s kachnami, co se týče násadových vajec, tak je jich málo v celé Evropě. Pokud se proto jedná o velkochov ve společnosti Blatenská ryba, tak tam bude výpadek minimálně na rok,\" uvedl Kouba. Právě firma Blatenská ryba byla jedním z nejzasaženějších velkochovů v republice. Veterináři tam museli zlikvidovat téměř 60.000 násadových vajec. Navíc utratili více než 26.000 kachen.

Ptačí chřipka se v České republice začala šířit začátkem ledna letošního roku. Nákaza zasáhla i řadu jiných států v Evropě. Přenos tohoto typu ptačí chřipky na člověka se zatím neprokázal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK