Pře ministerstev o OKD může podle opozice vést k dalším ztrátám

28.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. března (ČTK) - Vláda s řešením situace společnosti OKD otálí a spory mezi ministerstvem financí a průmyslu a obchodu o to, pod který resort by měla firma spadnout v případě, že ji stát koupí, mohou vést k dalším ztrátám. Vyplývá to z vyjádření opozičních politiků. Podle místopředsedkyně ODS Alexandry Udženiji je smutné, že vládní koalice udělala z důležitého problému předvolební souboj mezi hnutím ANO ministra financí Andreje Babiše (ANO) a ČSSD, za kterou povede ministerstvo průmyslu a obchodu dosavadní náměstek resortu Jiří Havlíček.

\"Řevnivost dvou ministrů jedné vlády je zbytečná a může vést k prodlužování nejistoty v řešení problému, vícenákladům plynoucím z chaotických rozhodnutí nebo časovým prodlevám,\" sdělil ČTK šéf sněmovního klubu TOP 09 František Laudát. Příští pondělí chce Babiš vládě předložit návrh, aby těžební firmu koupil státní podnik Prisko za 80 milionů korun. Havlíček s tím nesouhlasí, stejně jako bývalý ministr průmyslu za ČSSD Jan Mládek. Ten ale ve vládě nepochodil s návrhem, aby OKD za symbolickou korunu odkoupilo Diamo.

Otálením a nekompetentností vláda podle Udženiji situaci každým dnem zhoršuje. Na dotaz, zda by se podle ní měl OKD ujmout podnik Diamo, ve kterém spravuje akcionářská práva ministerstvo průmyslu, nebo Prisko spadající pod ministerstvo financí, uvedla, že Diamo. \"Nesmíme ale zapomínat, že jsou zde i nabídky ze soukromé sféry. Bez podrobných detailů nabídek lze však těžko hodnotit, komu dát přednost,\" řekla.

Podle Laudáta by v první fázi o finanční restrukturalizaci mělo rozhodovat ministerstvo financí a následně k útlumu těžby a sanaci zátěží problém převzít resort průmyslu.

Předseda sněmovního klubu komunistů Pavel Kováčik připomněl, že vláda by se měla vedle zajištění zaměstnanců a budoucnosti těžby v krachující firmě zabývat i minulostí OKD. \"Co z přestřelky ministrů úplně vypadlo a co považuji za neméně důležité je, aby byli finančníci v čele se Zdeňkem Bakalou pohnáni k odpovědnosti a aby byl zajištěn majetek vyvedený po nehorázné privatizaci z podniku,\" uvedl. Zvlášť ČSSD, která se na privatizaci podílela účastí tehdejšího ministra financí a dnešního premiéra Bohuslava Sobotky, je v tomto problému podle Kováčika \"zjevně ve střetu zájmů\".

Firma OKD se loni dostala do insolvence. Pohledávky vůči ní přihlásilo u soudu přes 550 věřitelů, požadovali více než 23 miliard korun. Věřitelé firmě povolili reorganizaci, její úspěch ale závisí na tom, zda se podaří najít strategického partnera.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK