Odboráři pražského Mitasu budou jednat s vedením firmy o mzdách

29.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. března (ČTK) - Odboráři pražského závodu gumárenské společnosti Mitas dnes budou kvůli růstu mezd jednat s vedením firmy. Pokud se se zaměstnavatelem nedomluví, zváží další kroky a v první polovině dubna nevylučují vyhlášení stávky, uvedl předseda místní odborové organizace Karel Křivánek. Stávku už chystají odboráři ve zlínském závodě Mitasu, měla by být tento nebo příští týden. V Praze v pondělí vyhlásili odboráři firmy stávkovou pohotovost.

Podle Křivánka bylo jednání se zaměstnavatelem v některých bodech neseriózní. Vedoucí oddělení lidských zdrojů Mitasu Ralph Kellenberger v pondělí uvedl, že záměrem vedení společnosti je v co nejbližší době najít společné řešení a s odboráři v Praze uzavřít dohodu.

Pražští odboráři požadují stejně jako ve Zlíně zvýšení mzdy o 30 korun na hodinu. V hrubé mzdě by to znamenalo asi 5000 korun měsíčně. Podle Křivánka by odbory byly ochotny přistoupit na postupné zvýšení mzdy ve třech krocích po desetikoruně na hodinu.

Mitas je jedním z předních evropských výrobců zemědělských pneumatik. Loni firmu coby součást českého gumárenského holdingu ČGS HOLDING koupila švédská skupina Trelleborg. Ve svých výrobních závodech v ČR, Srbsku a v USA firma vyrábí také průmyslové pneumatiky a pneumatiky pro motocykly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK