Loňský vývoz Pilsner Urquell se meziročně zvýšil o 10 procent

29.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 29. března (ČTK) - Vývoz piva Pilsner Urquell loni vzrostl meziročně o deset procent na 970.000 hektolitrů. Poprvé atakoval milionovou hranici. Klíčovými trhy zůstávají tradiční exportní země, jeho obliba roste také v exotických destinacích. Podíl čepovaného piva na exportu Pilsner Urquell už tvoří pětinu a ve světě přibývá tankových hospod s plzeňským ležákem, řekl dnes v Plzni ČTK Vladimír Jurina, manažer značky z Prazdroje.

Loňské výsledky prodejů všech piv zatím největší česká pivovarnická skupina nezveřejnila; počítá s tím v polovině dubna. V roce 2015 prodal Prazdroj v České republice a v cizině deset milionů hektolitrů všech druhů piva, zhruba stejně jako v roce 2014.

Plzeňský Prazdroj převezme v pátek japonská skupina Asahi. Za pět pivovarů v Evropě zaplatí Asahi téměř 200 miliard korun. Pilsner Urquell chápou Japonci podle zdrojů kolem plzeňského výrobce jako superprémiovou značku; z celkové kupní sumy skupiny tvořila hodnota plzeňského pivovaru asi 60 procent.

Klíčovými vývozními trhy pro Pilsner Urquell byly loni tradičně sousední země v čele s Německem, kde vypili přes 230.000 hektolitrů ležáku z Plzně, meziročně o devět procent více. Na Slovensku jeho prodej vzrostl o sedm procent na 227.000 hektolitrů. Do Polska z Plzně doputovalo 80.000 hektolitrů, což bylo o 16 procent více. Obliba vloni vzrostla také v USA, kde se ho vypilo téměř 80.000 hektolitrů. Každoročně o desítky procent roste trh v Jižní Koreji, kam loni zamířilo 73.000 hektolitrů plzeňského.

Export plzeňského ležáku v sudech a tancích se meziročně zvýšil o více než devět procent na 223.000 hektolitrů. Vedle evropských zemí se prodává čepovaný Pilsner Urquell na Tchaj-wanu, v Thajsku, Singapuru, Arménii a Izraeli. Objemy rostou i na saturovaných trzích, jako je Německo. \"Plzeňský ležák je jedním ze symbolů ČR v zahraničí, jeho obliba ve světě stoupá a tento trend očekáváme i letos, kdy oslavíme 175. výročí uvaření první várky,\" uvedl obchodní sládek Václav Berka.

Stejně jako v ČR v posledních letech má nyní v cizině velký úspěch pivo čepované z tanků, z nichž se prodá už desetina točeného Pilsneru Urquell. Ve světě jich funguje 50 a letos má přibýt až 30 dalších. \"I v zemi s tak odlišnou pivní kulturou, jako je Velká Británie, už má tanky deset hospod v Londýně, jejich výtoč piva se tam zvedla až o 200 procent,\" řekl Berka. Nejvíce piva v cisternách míří z Plzně na Slovensko a do Británie. Zájem o pivo čepované z tanků mají pivaři v Německu, Rakousku, Polsku a Švédsku. Premiéru mělo loni tankové pivo Pilsner Urquell v Norsku, Finsku a Irsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK