Dostavba slovenské jaderné elektrárny v Mochovcích zdraží

29.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 29. března (zpravodaj ČTK) - Dokončení dvou rozestavěných bloků slovenské jaderné elektrárny Mochovce si vyžádá více peněz. Akcionáři společnosti Slovenské elektrárne (SE) schválili další navýšení rozpočtu projektu, a to o šestinu na 5,4 miliardy eur (146 miliard korun). ČTK dnes o rozhodnutí mimořádné valné hromady SE, do jejíž vlastnické struktury loni vstoupila skupina Energetický a průmyslový holding, informoval mluvčí největšího výrobce elektřiny na Slovensku Miroslav Šarišský.

Dostavba dvou bloků elektrárny v Mochovcích se oproti původním odhadům výrazně prodraží a opozdí. Původně se počítalo s tím, že práce na dokončení třetího a čtvrtého bloku elektrárny vyjdou na 2,78 miliardy eur (75 miliardy korun), mezitím byl rozpočet dostavby opakovaně navyšován.

Strategický plán SE, jehož součástí je i nový rozpočet na dokončení elektrárny v Mochovcích, počítá s plánovaným zahájením provozu třetího bloku na konci roku 2018 a čtvrtého bloku elektrárny v závěru roku 2019. Původní plán předpokládal, že rozestavěné bloky budou hotovy v letech 2012 a 2013.

Projekt dostavby opakovaně čelil odkladům a rostoucím nákladům, mimo jiné i kvůli zpřísnění bezpečnostních předpisů po havárii japonské elektrárny Fukušima. Na začátku března byl třetí blok dokončen z 94,7 procenta a čtvrtý blok z 82,8 procenta. Ke klíčovým dodavatelům dostavby patří plzeňská Škoda JS.

Výstavba třetího a čtvrtého bloku v Mochovcích začala v roce 1987. Kvůli nedostatku peněz však byly práce v 90. letech pozastaveny. Obnoveny byly v roce 2008 poté, co majoritní podíl v SE získal italský koncern Enel. První dva bloky jaderné elektrárny v Mochovcích byly uvedeny do provozu v letech 1998 a 1999.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK